Kalkbrenneri, domkirke og en berghammer

Hvis noen skulle forville seg til Hamar for å ta seg en treningstur: Her er tre ålreite steder å legge treningsturen innom.

1: Det gamle kalkbrenneriet i bunn av Furuberget rett utenfor Hamar. Det drives fortsatt kalksteinbrudd i området. Selve dagbruddet er omkranset av fredet skog i Furuberget. En av de gamle ovnene til kalkbrenneriet tjener nå som utsiktstårn.

2016-03-28 09.39.59.jpg
STEENS KALKBRENNERI I FURUBERGET. ANLAGT 17. 3. 1889. DET VAR HAMAR-LILLEHAMMER BANENS ANLEGG SOM GA STØTET TIL AT KJØPMANN CARL STEENOG DYRLEGE VNCENT STEEN GRUNNLA BRENNERIET. Nå er det Franzefoss som driver kalkbruddet.

2: Hamars gamle domkirke er det kun ruiner igjen av. De står beskyttet for vær og vind under et glasshus. Det sies at den gamle kirken var landets vakreste. Ruinene ligger strategisk til som et naturlig sted å stikke innom på tur langs Mjøsa.

2016-03-28 10.08.28.jpg
Ruinene er det som er igjen av den gamle Hamar domkirke, som ble påbegynt i 1152, og sto ferdig omkring 1200. Domkirken ble i 1567 ødelagt av svenskene under den nordiske sjuårskrigen.

3: På Domkirkeodden ligger det også en berghammer som nå kalles Geiteryggen. Den ble i gamle dager ansett som ganske stor berghammer. Derfor står det klart for de fleste hvor navnet Storhamar kommer fra, og hvorfor byen på Mjøsas østside heter Hamar. Det er også lett å gjette seg til hvorfor byen lengst nord langs Mjøsas bredd heter Lillehammer.

2016-03-28 10.04.49.jpg
Geiteryggen. Den store berghammeren som ga navn til Storhamar.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s