Etter Vasaloppet 2016

Vasaloppet 2016 var preget av kaos inn i bakken. Bud én er å ta vare på stavene, mens timeglasset renner ufortrødent videre. Oppe på myrene ble det tidlig klart at det kun var et spor med god glid. Her åpnet det seg muligheter for de med kraftfulle rykk. Det må nemlig til når det avanseres i spor med dårlig glid. Jeg har ikke kraftfulle rykk.

Status: 444. plass. Tid 4:43-etellerannet. Rett og slett for veik når det blir veldig tøft. Jfr Holmenkollmarsjen. Synes allikevel at oppgaven ble løst tilfredstillende. Generelt vondt i kroppen. Årets helsesjekk er bestått. Noen som blir med i 2017?

Pådro meg også en advarsel. Ikke alltid like lett å løpe fiskebein totalt uten at skiene glir noen centimeter. Engadin kan være noe.

Reco: Sälens pale ale.

20160306_054433
Søvn blir det lite av natten før Vasaloppet
20160306_133800
Årets helsesjekk er bestått.
Reklamer

33 kommentarer om “Etter Vasaloppet 2016

 1. Gratulerer med flott resultat. Så hele rennet på TV. Så ut som det var tunge forhold.

 2. Grattis StPatrick. Så innspurten på TV etter å ha hatt en gjennomgang av Holmenkollmarsjen med O2 og 60 andre. Det var bare 4-5 stk som gikk i vår fart. Vår fart var så høy at polar ikke vil ha meg ut på trening før torsdag. Tror jeg kommer til å være vill og gal med en økt før det. Reco Mack hveteøl (var ingen høydare).

 3. Sterkt, St. Patrick! Grattis! Vasaloppet frister til gjentagelse, men da vil jeg ha bedre forhold enn det har vært de siste tre årene. Makan til slit!

 4. Grattis St. Patrick. Dette er en plass og tid du kan være stolt av og jeg så jo at dette rennet krevde «sin mann» 🙂 Rapport fra gamletrakter og Østmarka; Fantastiske forhold, men svært krevende smøreforhold. Har prøvd både cero og voks i helgen, men det ble 4 timer staking 🙂 Stå på!

 5. Grattis, St. Patrick!

  Vasaloppet må jo gås. Jeg har lyst å slå følge med deg i 2017 – hva med blanke ski?

 6. @Paal Eilertsen: Det er flott at dere bruker Østmarka. Det er et nydelig sted for rolige langturer på ski. Over Elvåga, gjennom El Paso, Sandbakken, Vangen, Bjønnebete…flotte steder.

  Nyt skiføret mens det ennå er her.

 7. Hadde vært artig med et gjensyn med det svenska myrer. Da må imidlertid rulleskiene finnes fram igjen, og de har jeg ikke rørt på 10 år. Skal aldri si aldri. Ellers var LF representert på NRK P2 i dag morges, da var temaet Bibel Quiz og selveste Skippern ble intervjuet. 🙂

 8. @St. Patrick: Gratulerer med sterk prestasjon. Vasan i 2017 skal vurderes, men det må tenkes grundig gjennom for lysten er liten. Jeg er ikke så veldig glad i lange monotone konkurranser. Men, jeg har hørt at om man skal kalle seg skiløper så må man ha gått Vasan. Jeg er syklist. Skal den gåes så er det selvfølgelig på blanke ski.

 9. Det hadde jo vært stas med et LF-lag i Vasan. Blanke ski, jeg er med. Og jeg digger lange monotone konkurranser. Etter 12 mil i Troll ifjor, blir jo Vasan reine sprinten. 🙂

 10. Plan for neste 12 måneder. Trene opp skikkelig muskulatur for staking. Det er åpenbart noe som mangler når det gjelder stakeferdigheter hos st.Patrick. Når jeg tenker meg om så er det jo mest vært løping fra oktober til nå. Det er på tide å drasse med stavene på enhver løpetur utover høsten igjen også, når den tiden kommer.

 11. Gratulerer St. Patrick – sterk tid på røffe forhold…!
  Og bra videosnutt – noe for vinterens vakreste eventyr, eller hva Klatremus?

  Joda – det er nok mer rasjonelt å stake enn å gå diagonalt med dagens utstyr og maskinpark for sporsetting. Skulle jeg trent opp en nybegynner på ski til å gjennomføre Holmenkollmarsjen på et halvt år, hadde jeg kjørt et kurs i glivoks, og startet staketreningen.
  Diagonalgang er neppe mest rasjonell bevegelighetsform for oss som av og til skal fortest fra A til B. Men hva med alle de andre turene?
  Jeg evner definitivt å se det estetiske i Petter Eliasens staketeknikk.
  Jeg har dessverre enda oftere i år opplevd Birkebeinere som med sine stive stavtak ser enda sintere og mer innbitt ut enn i diagonalgang på sin ferd mot de sekundene som redder dem fra årets største skrekk – å ikke få merke i Birken!

  Men folkens:
  Befrielsen ved å strekke ut i diagonal, kjenne den stødige balansen på ett ben av gangen.
  La frasparket dundre av og oppleve at skiene var smurt perfekt denne gangen også.
  Ha hodet høyt hevet hele tiden, slik at du ikke går glipp av haren som hopper over skisporet foran deg, eller ekornet som sitter i toppen av et tre.
  Kan turen bli bedre enn det?
  Raskere – kanskje – men bedre? – eller i det hele tatt i nærheten?

  Uansett – jeg er med på LightFlights neste felles satsing; Vasaloppet på blanke ski!
  Jaja – så ble det stakeski på meg likevel…
  Steike som jeg gleder meg 😉

 12. O2snapper: endelig en som sa de befriende ord! Klassisk langrenn handler om den fantastiske følelsen av kroppslig og mental harmonisk utførelse av en teknisk krevende idrett (noe jeg dog svært, svært sjelden opplever). Staking er åpenbart effektivt. Kan være imponerende å se på, men for egen del oppleves treningen som tidvis dørgende kjedelig. Jeg har nesten medynk med alle frådende mosjonister som på død og liv skal STAKE seg inn til merket i Birken eller plass nr. 1437 i Vasan. Ser ut som veldig mye skiglede blir borte på vegen. Dette kompenseres heldigvis av skiveutglidninger, ødelagte albuer og stive skuldre for resten av livet.

  I LF-sammenheng er det vel på sin plass å henvise til kravet om BEGEISTRET utmattelse: Det er lite som slår syrefesten opp eksempelvis Kvarstadseterlia – i diagonalgang. Lammende, monoton staking blir rett og slett ikke det samme.

  Når det er sagt, følger jeg det åpenbare resonnementet til 305 og øvrige – skal ikke se bort fra at det blir tur i Fäders spår uten feste neste år…

 13. Tjobing! Doc og Bukken tar ei langrennshelg på Skeikampen nå førstkommende helg. Været skal bli strålende. Om flere LF’ere kunne tenkt seg en tur til fjells så har dere nå muligheten for å henge dere på med oss på hyttetur til Bukkens paradis. Vi garanterer høy diskresjon og minst 90 % renslighet.

 14. Takk for et fantastisk tilbud, Bukken! Dette ville jeg ha kastet meg på om det ikke var for at jeg har satt av helgen til Ungdomsbirken med junior.

  Har vært så heldig å fått overnatting hos O2, til tross for at hytta allerede er full. Det gleder vi oss skikkelig til, og må jeg sove i boden, får jeg jo anledning til å finstudere de nye stakeskiene som sikkert er på plass allerede.

  Klaffer det med logistikken, går jeg Halvbirken når jeg først er der. Dette er jo et såkalt stakerenn, men jeg kjenner at jeg kvir meg…

  Ivar Formoe ble siste verdensmester på treski. Nå er spørsmålet hvem som er/blir siste Birkenvinner på smurte ski? Dette får ungdommen ta seg av. Foreløpig staker jeg bare når jeg ikke gidder å smøre og det ikke frister å skøyte. Ikke mye, med andre ord.

 15. Hos oss kan du ha med bikkja ja. Har jo traildog selv. Så heng gjerne med, Klatremus. 🙂

 16. Takk Stakeknut!
  Med ditt alias, kunne man lett forledes til å tro at flyten og den fantastiske følelsen det gir å beherske finslepen teknikk ikke var viktig. Det er slett ikke viktig at man behersker fullt ut hele tiden. Etter å ha testet bølgesørfing har jeg skjønt at det holder å oppleve det en gang i blant for å være hektet. Men så er det jo noen som aldri noensinne kommer til å løse diagonalkunstens gåter – da er det jo selvfølgelig bare å stake på…
  Det er likevel trist å vite at den siste generasjonen som får oppleve lykkerusen da alt stemmer i diagonalgang på ski trolig er født for flere år siden…

 17. Godt å se at det er liv i gjengen.
  @Bukken: Takk for tilbudet, men vi reiser til egen hytte i helgen. Prøver meg kanskje på Halvbirken om sjansen byr seg. Ser at både 305 og O2Snapper er oppført på startstreken. Er litt usikker på logistikken til 305. Dersom han er oppe for bistå poden, passer det kanskje ikke at far går skirenn hvor starten går før junior er i mål.
  @02snapper: Kult at du har fått stakeski. Antar at de er røde. Mine er svarte og gule. Skal prøve dem i kveld for første gang.
  Det er artig å være vitne til den ambivalensen som råder her på forumet når det gjelder staking. Vi virrer rundt som hodeløse høns. I et innlegg slakter St.Patrick staking, mens han i det neste opphøyer det og sier hans prosjekt neste 12 mnd. er å bli sterkere i staking. O2snapper har fått seg stakeski og samtidig håper han han aldri får brukt dem og opphøyer diagonalgangen som det eneste saligjørende her i livet. StakeKnut syntes det er begredelig kjedelig å stake, men melder seg sporenstreks på Vasaloppet på blanke ski. Doc er den eneste som holder kjeft, men ligger i tjuvtrening med staking.

 18. Siden Doc lar armene tale vil jeg høre de selv. Blir da med gutta til Skeikampen for å se på den fantastisk hytten til Bukken, samt lære formtopping til Birken av mesteren selv. Det blir knall

 19. Hehe. Sålenge junior starter før meg, finner vi nok en løsning, Dir. Det er kjentfolk i målområdet. Og litt av poenget er jo at han skal gå til mål på egenhånd. Jeg kommer etter så fort jeg kan.

  Ha ei trivelig helg på Skeikampen! Tar gjerne imot tips til hvordan Doc prikker inn formen. Mitt tips er at det må ha noe med 30 års god trening å gjøre. For han får aldri trent lenger når jeg spør hva han gjør. 🙂

 20. @direktøren: Jeg opphøyer ikke staking. Jeg liker å stake der det føles naturlig. Det vil si at Lundbecksbackarna bør forseres i diagonalgang eller skøyting.
  Man må noen ganger må man innrette seg etter hva som lønner seg hvis man skal henge med. Fra en gang før midtsommer starter prosjektet staking: Lengre staver. Nye rulleskihjul(3-er). Bedre produkter for god glid. Sette karakterstyrken på prøve med kjedelig trening. Med fremgang blir det gøy. Vasaloppet 2017 – nu kjær vi.

  Gleden blir å sykle på CX i flott natur på en mix av grus og asfalt. Digg. Ser forøvrig at det reklameres for landeveissykler med CX-hjul. Sykler for de virkelig lange turene. CX av god standard er en flott langtursykkel og ramma er så romslig at man kan bruke relativt brede dekk på rufsete underlag. Samtidig fungerer den prima på asfalt. Det er digg.

 21. Til det viktigste først:

  @St.Patrick: gratulerer hjerteligst med imponerende resultat i Vasaloppet! Ser du slo Forsbakk, og hørte han sa at dere hadde oppsummert rennet etterpå. Han var imponert over avslutningen din!

  Ellers:
  – har ikke lest meg opp på bloggen her på en stund, og ser at jeg er utfordret og raljerte med etter alle kunstens regler. For en gjeng! Hyggelig å bli (ironisk?) opphøyd til treningsguru med en overnaturlig evne til å prikke inn go-formen til Birken. Takk for den. Det er like naturlig for Klatremus å spørre meg om «hemligheten» som det ville vært for Carl Lewis å spørre Geir Moen om hvorfor han løp så fort 100-meter. Er rimelig sikker på at jeg har mye mer å lære av å snakke med Klatremus, enn motsatt. Og det har jeg tenkt å gjøre i helgen 😉

  – Dir er nå blitt så frelst av stakingen at han truer til seg ski som ennå ikke selges i butikk – bare for å være et hestehode foran konkurrentene. Etter at han brukte bedriftens penger til å reise gratis rundt på skirenn i mellom-Europa, samt skaffe seg innpass til de aller tøffeste innen turlangrenn, klassifiserer han nå konsekvent Petter Eliassen og seg selv nærmest som en symbiose hvor det kan virke like sannsynlig at Eliassen har lært av Dir som omvendt. Men noen rakkere til å stake er de begge to. Alle som var oppmerksomme på hva Dir presterte på Søre Ål rennet vet at mannen er himmelhøyt over nivåe fra fjoråret, og trolig vil være helt der oppe i klassen sin på Birken. Jeg kommer ihvertfall til å satse alle penga på Dir i Birken i år.

  Forøvrig ser jeg fram til å befare Bukkens nye landsted høyt til fjells til helgen. Hyggelig at Klatremus blir med. Jeg aner at vi kan få en samtale eller to (muligens flere) om trening, utstyr og sånt 😉
  Hærrrlig!

 22. Siste nytt på stakefronten er, ifølge gode og ubekreftede rykter (😬) at eliten går litt bort fra reine «stakeski» og plukker ut gode par fra føre og forhold mer eller mindre som før, med vekt på egenskapene skiene har under press. Jeg har nå satt Eliassens kokk på en inside job med å hente ut mest mulig informasjon om mannens staver.. Hvor lange staver bruker han? Hvor mye varierer han lengden ut fra forhold og løypeprofil? Stemmer det at han byttet staver på Midtfjellet ifjor? Gikk han i så fall opp eller ned på lengden? Og ville han gjort det samme om igjen?
  Kan si mye om staking, men spennende er det jo!

  Kjørte ellers en kjapp analyse av Dirs eventyrlige utvikling i Søre Ål-runden. Har ikke tatt høyde for føre og forhold, men de klare fakta taler for seg (og tallene er jo offisielle). Følg med:
  2014: 2,29
  2015: 2,11
  2016: 2,08

  Dir tok som vi ser det store spranget ifjor. Det oppsiktsvekkende interessante er at tiden i år er god nok til at Dir ville slått Tverrelvdalens store sønn, Finn Hågen Krogh, med 11 minutter om han hadde gått like fort i 2014.

  Blanke ski eller ikke. Dir er i form. Artig!

  Siste nytt om Docs suksessoppskrift er at han kjører en variant av den sikreste oppskriften i verden: rolige turer og karusellrenn på onsdager.
  I kveld er det klubbmesterskap med Doc på start. Følg med!

  Jeg er blitt for sløv i viljen og stiller som smører for the juniors. 🙂

 23. Nei skulle du ha sett: Jeg som trodde på ryktene om at jeg hadde falt i gryta som barn…
  Sannheten er jo at jeg helt tilfeldig, og uten å vite det, har adoptert Doc’s gull-oppskrift:
  «Rolig i helgene og karusellrenn på onsdager»
  I vinter har dette vært standard uke, I tillegg til noen sporadiske transport-til-jobb og hopping over dørstokken (som substitutt for at trampolina ikke er rigget på vinteren).

  Slik jeg ser det trenger jeg nå kun hvordanfiksegodskiaslikatjegalltidhargodeskitipset. Tror jeg har løst deler av det med Fardal’s BSK7-slip. I år tror jeg til og med jeg legger pulver under skiene, og VX-smøring hvis jeg må…
  Jeg skal i alle fall gjøre alt som står i min makt for å sikre at ingen stakemann vinner M45 i Påskeskirennet. Jeg går nemlig diagonalt…

  Gleder meg også til vinkveld og kappestrid med 305 på pre påskeskirenn i helgen.
  Antar at vi kanskje får med oss Dir også. Ser ut til at det blir fantastiske forhold til fjells.
  Nyt årets tre siste vinteruker folkens. Snart sitter vi på Gardermoen med barberte legger på vei til sommersykkeløya 🙂

 24. Det viktigste først: gratulerer med sterk gjennomføring av skirenn.
  Her har jeg ikke vært på en stund, og skjønner at nye rulleski må i hus. Deretter stakeski. Sees på Vasan i 2017.

 25. Grattis! Pass på hoftene og knea, Mosern.

  Doc overbeviste med solid gjennomkjøring på sugende føre igår. Grattis igjen! Her er mange som går bra på ski.

  Og mens jeg er igang, jeg glemte å nevne det mest oppsiktsvekkende funnet i analysen av Dirs formutvikling i Søre Ål-runden: I løpet av tre sesonger har han knappet ned avstanden til overall-vinneren med rundt seks minutter, til tross for at vinnertiden er gått ned med mer enn et kvarter i samme periode.
  Teten denne gangen var nummer to i Vasan forrige helg… Det er imponerende! Og det er observert, Dir. 🙂

  Det blir stas å besiktige hytta O2. Vi kjører opp lørdag og tenkte å gå igjennom deler av løypa med junior før vi slår oss til ro for dagen. Jeg ringer.

 26. Hadde 305 brukt like mye tid på å skrive gode artikler i den rosa avisen som han bruker på analyser av mine skirenn, så tror jeg opplagstallene hadde gått til himmels. Formen er nok hverken bedre eller dårligere enn den har vært. Litt bedre til å stake og litt dårligere til å gå diagonalgang er vel fasit. Har seedet meg opp til puljen hvor de fleste LFere starter på Birken. Der blir det selskap av 305, Klatremus og Doc. O2Snapper starter trolig i pulje 1 og er nok ferdig dusjet når vi andre kommer i mål.

  @Doc: Gratulerer med pallen i klubbmesterskapet. Jeg kunne vært fristet til å kjøre en analyse, men velger å overlate det til 305 som er blitt LFs egen analyseguru.

  @Mosern: Gi gass og blø for drakta

  @ 305 og O2snapper: Sees til helgen. Er påmeldt Halvbirken på søndag, men må vurdere det opp mot en kropp som
  brygger på noe.

 27. Jeg takker for særdeles innsiktsfull og kompetansetung analyse fra 305 når det gjelder Dir sin «under radaren-innsats» i Søre Ål rennet. Det er ikke vanskelig å si seg enig i konklusjonen: Dir er i form, og har trolig lagt grunnlaget for en imponerende prestasjon både på Halv-Birken, og på Birken i uka som kommer. Det er bare å glede seg!

  For egen del gikk jeg 10 km klubbmesterskap i går kveld. Det var sesongens første (og siste) karusellrenn, ettersom de foregående har blitt avlyst (pga kulde, deretter snømangel). Hadde helt glemt hvor vondt det var! Men trolig veldig effektiv trening. Så jeg lå mesteparten av tiden i sone 4 og 5. Var litt sløv med skiene, og tok med meg rubb-skia da jeg så det begynte å snø (men sluttet fort). Det var en tabbe. Ble veldig polert i sporet, med dertil hørende mange glipp-tak. LF6 under skia var heller ikke noe høydare, og det ble merkbart dårligere glid på runde 2 og 3. Gullet glapp med 6 sekunder. Han som vant hadde faren sin ute i sporet, og fikk sekunderinger underveis. Jeg hørte ingenting, men etterpå forsto jeg at vi hadde ligget helt likt 1 km fra mål. Uansett hadde jeg ikke mer å gi – så det var en verdig vinner. Men læringen må være at man sørger for gode ski, også på klubbmesterskap.

  Ellers: grattis til Mosern med plass i NYC-maraton! Det er faktisk det eneste maratonet jeg kan tenke meg å ofre beina for. Har egentlig lagt maraton-karrieren på hylla (3 i Los Angeles og 1 i Oslo), men «The Big Apple» frister faktisk! Time will show….

 28. Jeg vet ikke om det stemmer at jeg fikk en advarsel, men det ble ropt til meg i en kontrollsone. Uansett: ingen skade er skjedd og jeg løp fiskebein så godt jeg kan uten feste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s