Oppkjøring til Birkebeinerrennet

Ikke så lenge igjen nå – det er vel den tiden vår man får bekjed om å ikke prøve/gjøre noe du ikke har gjort før. Drøye to uker er for kort tid til å bygge form, men lang nok tid til å fjerne overskudd. Sant å si, så føler jeg ikke at jeg har noen av tingene. Da blir planene å trene forsiktig, og håpe at kroppen responderer positivt på treningen. Søndag blir det Holmenkollmarsjen 54 km i 4-timersfart. Så må jeg teste om kroppen trives med høyere puls til uka. I disse fiksetunneltider og VM2016, er det sykkel som gjelder til og fra jobb.
Tenkte at jeg skulle utfordre Doc til å berette om sitt formtoppingsopplegg. Han er den som presterer aller best nesten uten trening 😉 Da tenker jeg at mannen må vite hva han gjør (noe han gjør). Ryktene fra sporet sier også at Doc alltid har gode ski i renn. Hva kan da være bedre enn at du deler litt tips med oss andre Doc?
Jeg kommer til å sette meg i bussen sammen med Dir, Doc, 305? og Raggsokken? fredagen til Rena. Overnatting er ikke avklart, men det ordner seg alltid.
Så også et bilde av noen rykende ferske stakeski i en Tesla – skal Dir gå Birken på blanke ski?

Reklamer

11 kommentarer om “Oppkjøring til Birkebeinerrennet

 1. Moro med litt liv på bloggen igjen, spesielt når det nå nærmer seg Birken. Hva Doc gjør i forkant av lange skirenn hadde vært moro å få innsyn i for han har en «secret sauce» som fungerer veldig bra. Har heller aldri opplevd at Doc ikke har gode ski – Uansett forhold. Doc, vennligst øs av din kunnskapsdatabase…….
  Jeg tviler på om jeg staker Birken. Er nok ikke sterkt nok til at det går fortere enn å ha smøring under. Jeg er dog veldig sikker på at Birken kommer til å vinnes på blanke ski også i aldersbestemte klasser i løpet av et par år om forholdene tilsier det. Det går rett og slett fortere selv i kupert terreng. Det ble f.eks satt ny løyperekord på Søre Ål runden på blanke ski. Dette er en løype hvor det var «meningsløst» å vurdere å stake bare for to år siden. Jeg tenkte i etterkant at det kunne kanskje vært mulig å stake. Har som Klatremus påpeker fått et par rene stakeski i hus. Det er den rykende ferske stakeskien til Fischer som kommer i butikk først til høsten. Fischer tenkte vel at undertegnede burde være en fin testpilot, sammen med kongen selv, Petter Eliassen. Blir moro å teste ut. Rapport kommer når testen er gjennomført.

  @Klatremus: Kjenner jeg deg rett så finner du nok en metode hvor du stiller på start på Rena med en kropp som fungerer bra. Uansett så vinner du banketten hos oss etterpå. Gleder meg til påske rett etterpå med en glidene overgang til Mallorca.

  På Birken blir det vel godt LF oppmøte antar jeg: Doc, 305, Klatremus, O2Snapper, Dir, Raggsokk, St. Patrick?, StakeKnut?. Blir hardt å bli topp 3 blant LF. Et sterkt felt.

 2. Jeg har ingen planer om å gå Birkebeinerrennet. Vasaloppet står for tur førstkommende søndag. I slutten av april reiser stort og smått til Longyear city. Hundekjøring og Svalbard skimaraton står på programmet.
  Kanskje Troll skimaraton. Får se.
  Stakeski har jeg ikke og står vel ca like høyt på prioriteringslista som mountainbike har gjort de siste 10 årene. Mine stakeski blir nok gamle klassiske uten smøring. Forøvrig kan man droppe klassisk til fordel for skøyting hvis blanke ski er tingen. Det er en langt mer fornuftig måte å bestige bakkene på. Det er nå min mening.

 3. Det som er så fint her i livet er at vi alle er forskjellige: Noen liker mora og andre liker dattera. Noen liker den høyreiste, etablerte, flotte, men tradisjonelle moren som liker det best slik det alltid har vært og som passer på de gode tradisjoner med kjøttkaker og brun saus. Andre liker den litt yppige dattera som vil prøve noe nytt og som oppsøker litt spennende ting. Hun som farger håret, tar på seg en litt utfordrende kjole og som til og med har begynt å spise Sushi og har kjøpt IPad. Hun er også veldig glad i moren sin og elsker å komme hjem og spise kjøttkaker en gang i blant.

 4. Ok.Da er det på tide å stå fram med en liten innrømmelse her: Jeg forandra syn på staking og blanke ski i langrenn da jeg så bildene av Petter Eliassen fra Birkebeinerrennet ifjor. Når stilløperen, motbakkespesialisten og kapasitetsløperen staker som han gjorde da, og gjør i vinter, er det kort sagt like vakkert å se på som det er effektivt. Det samme kunne jeg sagt om MJS som åpenbart snappa om mange gode ideer der han hang med Eliassen fjor. Jeg synes det er kult når han vinner WC-renn på blanke ski.

  Sjøl har jeg gått de fleste treningsturene med feste under skiene i vinter, men har også prøvd meg fram med stavlengder og blanke ski. Tror neppe at jeg staker Birken, men det kan godt være jeg burde. Ser an føret – og tar avgjørelsen i bussen på vei til start. 🙂

 5. Når det er funnet ut korrekt lengde og eventuelt fasong på stakestaver, da skal jeg anskaffe meg det. Skøyting blir neppe noen stilart som tar over turrennene i Norge, så staking må vel til om man skal holde følge med topp ti i klassen.

  Sushi er forøvrig prima mat til en hyggelig kveld. Weihenstephaner slår gjerne følge.

 6. Nå var O2 og jeg ute og luftet sentrale gutter fra OS i går. De kunne fortelle mer om egenskapene i disse stakeskiene som Dir har fått tak i. Det er primært i motbakke at man merker forskjell. Da vil disse skiene svare omtrent som en rulleski – dvs trykke seg framover. I mange renn vil det gå raskere på blanke klisterski, og skøyteski kan også være en vinner. Dvs at det ikke finnes en ski alene som blir den nye stakeskien. Så er det stavlengden. Der går mange opp til lengden de har på skøytestavene – ca 10 cm lengre. Våre venner i OS anbefalte da å gå opp 5 cm først (det var selvsagt bare fleip for å selge mer staver).
  Det var litt om utstyr. Jeg er rett og slett ikke sterk nok til å vurdere staking i Birken, men jeg tror vi bare har sett starten på dette med staking. Det blir litt som landeveissykling; legger du ned nok timer blir du god. Det er ikke teknsik krevende og du må ikke ha god balanse.

 7. Interessant. Jeg har slipt opp klisterskiene over hele sålen, men har også hatt hell med å stake på skøyteski. Det er nok føret og løypeprofil som avgjør hva som går best. Uansett tror jeg mye av hemmeligheten i staking ligger i hvordan skiene slipper under press i forhold til et par smurte. Får man tak i et par ski som oppfører seg som rulleski i bakkene, er man godt utstyrt, tror jeg. Når det kommer til staver, endte jeg fort på et par som er ti centimeter lengre enn de jeg bruker til standard klassisk (skøytestaver). Og pussig nok: Jo brattere terreng, jo mer riktig føles den lengden.

  Uansett, det skal være helt spesielle føreforhold og faste spor før jeg staker noe som helst renn. Men staking er nok kommet for å bli. Jeg tipper at noen etterhvert vil velge å stake stor deler av fristilsrenn under gitte forhold. Altså når farten i sporet er høyere enn utenfor.

 8. Moro med litt utstyrsprat igjen. Fra innsiden kan jeg melde om at de fleste går opp ca 5 cm. på stavene. Det er kun noen få som har gått opp til skøytelengden. Grovt sett så kan man si at jo brattere løypene er desto lengre staver brukes. Eliassen byttet f.eks. staver på midtfjellet på Birken. Han brukte også Fischer sine stakeski (fordekt som noen gamle ski) som Klatremus helt korrekt har observert er meget bra i motbakker, men kanskje ikke fullt så gode i slakt terreng og utfor. Stakeskien er lette å trykke ned helt til sluttspennet som er veldig stivt. De er med andre ord umulige å smøre, men har god og stor trykkflate mot snøen noe som vel kanskje favoriserer når det er litt kaldere.

  Jeg er heller ikke, i år, sterk nok til å stake Birken fortere enn å gå diagonalgang, men dersom forholdene tilsier det kan det hende jeg gjør det likevel. Rett og slett for moro skyld. Jeg er 100 % sikker på at Birken blir vunnet av stakere også i aldersbestemte i løpet av et par år. Man kan like det eller ikke, men slik vil det utvikle seg. Alle er vel enige om at Konsgbergknekken i hopp er mer estetisk enn dagens hoppteknikk og man var jo veldig skeptisk når skøytingen kom. Staking er jo ikke noe nytt det er bare en utvikling av den klassiske teknikken. Jeg er forøvrig enig med 305 om at å se Eliassen stake Birken var en estetisk nytelse.

 9. Skal klassisk langrenn overleve, så er staking kommet for å bli.

  Jeg har så mange ski i stallen at jeg bør ha noe for et hvert føre. Derfor er det lavt prioritert på innkjøpslista.

  Staver på 160 cm står på neste års ønskeliste til jul. Kanskje KV+.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s